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SUBJECT: Luminous Egress Path Markings Retrofit & New Installations

The 2009 International Building and Fire Codes (IBC & IFC) adopted by the State of Washington effective July 1,
2010, require photo luminescent or self-luminous exit path markings in exit enclosures of new and existing
(permitted prior to this code. adoption) buildings of Type A, B, E, I, M or R-1 occupancies, which have occupied
floors located more than 75 feet above the lowest ievel of fire department vehicie access (high-rise buildings).
The intent of this requirement is to provide improved safety for individuals negotiating stairs inside a high-rise
building by improving the visibility of stair treads, handrails, and obstacles, under normal and emergency
conditions, or in the event the emergency power supply fails to operate.

For new buildings the requirements for installation are set forth in Section 1024 of the 2009 IBC & IFC. These
inspections will be performed by the Building Department inspector. For existing buildings, a retroactive
requirement is set forth in Section 4604.23 of the 2009 IFC. These inspections will be performed by the Fire
Department inspector.

Luminous markings are now required for all doors, steps, landings, handrails, perimeters, and obstacles along the
path of egress. IFC Section 4604.23 sets forth the requirements for existing buildings as being in accordance with
Section 1024. The City of Bellevue recognizes that neither of these sections addresses how the installation of
these markings in existing buildings may lead to noncompliance specific to the handrails, steps and landings. If
improperly marked, the luminous path markings may unintentionally make the path of egress more confusing. In
an attempt to address these installations, the following clarifications are provided (If additional requests for
clarification are submitted, we will amend and republish this document).

Question (Q) / Answer (A):

Q1. Are luminous Egress Path Markings required in the portion of a stair enclosure that extends below the level
of exit discharge? For example, are luminous Egress Path Markings required in the portion of a stair enclosure
that extends below the level of exit discharge from a Group A, B, E, |, M or R-1 occupancy into another
occupancy group not in the referenced group, such as where a stair enclosure from a office building (Group B
occupancy) extends into a parking garage (Group S occupancy)?

A1. Luminous egress path markings should never extend below the level of egress. Doing so could cause
occupants to continue past the level of exit discharge in an attempt to egress the building.

Q2. Are luminous Egress Path Markings required in the portion of a stair enclosure that extends from the highest
occupied floor level up to a roof access?

A2. Luminous egress path markings would only be required from a roof access when the roof top is considered
an occupied space. Use of the roof top only for mechanical equipment would not be considered occupied space,
but a roof top patio, court, seating area, or similar uses would constitute occupied space.

Q3. Are luminous egress path markings required in a stair enclosure that originates in an occupancy group not
referenced in the IBC, but extends through one of the referenced occupancy groups? For example, the top 4
floors in a high rise building is a Group R-2, but the lower 8 floors are Group R-1.

A3. Once luminous egress path markings are required, the markings must continue until the point of exit
discharge unless the code specifically provides an exception for such markings (see 1024.1 exceptions 1 & 2).
For example, given a high rise building with hotel floors (Group R, Division 1) occupying the top half and
condominium floors (Group R, Division 2) occupying the lower half, luminous markings would be required
throughout the full height of the enclosure. If the reverse condition exists, such as for a condominium on the top



with a hotel on the bottom, then luminous markings would only be required on the lower half.

Q4. Are luminous egress path markings required in a stair enclosure that is less than 75’ in height?

A4. For the same reason that luminous egress path markings are not required in non-high rise buildings,
luminous egress path markings are not required in stair enclosures that do not extend in a high rise building more
than 75’ in height.

Q5. What are the requirements for installation of luminous egress path markings in new buildings?

A5. Buildings permitted for construction under the 2009 IBC and IFC are expected to comply with the all of the
requirements set forth in the applicable sections and as such the tolerances provided for existing construction will
not applicable.

Q6. What are the requirements for installation of luminous egress path markings in existing buildings, which are
defined as buildings for which the building permit application was submitted prior to the July 1, 2010 code
adoption? '

AB. Handrails: IBC Section 1012 specifies maximum and minimum dimensions for Type | and Type Il handrails.
A maximum tolerance of + 1/8 inch will be accepted when installing markings on or around existing handrails. As
such, existing Type | handrail dimensions will now be allowed a maximum diameter of 2 1/8 inch for circular _
handrails and a maximum cross-section dimension of 2 3/8 inch for non-circular handrails. Type i handrails will
be allowed the same maximum tolerance of + 1/8 inch in terms of grip dimensions. In both cases the specified
edge minimum radius dimension of 0.01 inch will be required. The 1 1/2 inch clear space between the handrail
and a wall or other surface shall be maintained as required in IBC section 1012.7.

A6. Steps, Landings & Ramps: IBC Sections 1009, 1010 specifies dimensions for heights, surfaces, dimensional
tolerances, profiles, etc. and provides for certain allowances for minor variations that should address most retrofit
installations. Prior to selecting the marking device or system, special attention should be given to these
tolerances and the existing conditions. The architect/design professional must perform a thorough evaluation of
those portions of the existing stair system required to receive the luminous egress marking devices. Existing stair
conditions may significantly affect the final installation. For example the maximum riser height in buildings
constructed under the IBC is 7 inches. A dimensional tolerance of 3/8 inch is allowed between the largest and
smallest riser height within the run. Adding devices may or may not affect this tolerance depending on the type of

device used.

A6. Graphical Portrayal or Onsite Mockup Required: If the prescribed dimensional tolerances are proposed to be

exceeded, accurate worst case conditions, and typical conditions, must be graphically portrayed in a proposal
and/or via an on-site mockup prior to approval of the system. An on-site mockup is recommended since it is the
best way to reach agreement on the installation. The proposal is to be submitted to the Fire Department for review
and approval.

Please see also Public Information Handout (F-47) Luminous Egress Path Markings, for further information on the
Fire Department inspection requirements for existing buildings at:

http://www cityofbellevue.org/pdf/Fire/F-47 LuminousEgress06.pdf
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